Αναγνώριση ιαματικής πηγής στη Γλυφάδα

Γλυφάδα, 19 Ιανουαρίου 2018 
    


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Αναγνώριση ιαματικής πηγής στη Γλυφάδα
Ένα ακόμη στοίχημα κέρδισε ο Δήμος Γλυφάδας καθώς με συντονισμένες ενέργειες και μεθοδικότητα πέτυχε να δώσει «σάρκα και οστά» σε ένα όνειρο δεκαετιών καθώς αναγνωρίστηκε με απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού και επισήμως ως ιαματική η «πηγή Αιξωνής».

Έτσι, η Γλυφάδα γίνεται ο πρώτος Δήμος της Αττικής με αναγνωρισμένη θερμή, ιαματική πηγή, με πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή και μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας.

Με βάση την απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού (ΦΕΚ Β’ 4744/29.12.2017) και κατόπιν γνωμοδότησης της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων, τα νερά στο συγκεκριμένο σημείο, που βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, έχουν ιαματικές ιδιότητες και συνίστανται ιδιαίτερα για ρευματικές παθήσεις, χρόνιους ρευματισμούς, ισχυαλγίες, οσφυαλγίες και παθήσεις νευρικού συστήματος.

«Η ύπαρξη "θερμών πηγών" στη Γλυφάδα είχε πάρει περίπου διαστάσεις θρύλου στην πόλη μας. Ήταν ένα θέμα συζήτησης για πολλές γενιές, χωρίς όμως ποτέ κανένας αρμόδιος να πράξει κάτι για να διερευνήσει το θέμα», δήλωσε ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου και συμπλήρωσε: «Αυτή ακριβώς την απόφαση πήραμε λίγο αφότου αναλάβαμε καθήκοντα ως δημοτική αρχή: Εκπονήσαμε υδρογεωλογικές μελέτες στην περιοχή της Αιξωνής, κάναμε χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις του νερού, ζητήσαμε υγειονομική έκθεση από την Ιατρική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και συνεχίσαμε με αντίστοιχες ενέργειες και πρωτοβουλίες. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε! Η πηγή της Αιξωνής αναγνωρίστηκε ως ιαματική πηγή. Είναι μια εξέλιξη που δημιουργεί ξεχωριστή αναπτυξιακή προοπτική, πρωτόγνωρη για τα δεδομένα μιας πόλης. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Κωνσταντίνο Κουσκούκη, πρώην πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και επιστημονικό σύμβουλο της ΚΕΔΕ σε θέματα αξιοποίησης ιαματικών πηγών, για τη βοήθεια και τη συμβολή του και φυσικά το Υπουργείο Τουρισμού για τη συνεργασία».

Ο Δήμος Γλυφάδας άμεσα θα ξεκινήσει την εκπόνηση αναπτυξιακού σχεδίου για τη μοναδική αυτή ανακάλυψη, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

copyrights © 2018 Evolution Projects