Λειτουργία και πρόγραμμα παιδικών σταθμών

Η λειτουργία των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Ιουλίου του επομένου έτους , επί πέντε ημέρες , δηλαδή από Δευτέρα έως Παρασκευή.
Οι Σταθμοί δεν λειτουργούν από 24 Δεκεμβρίου μέχρι της 5ης Ιανουαρίου καθώς και από την Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή του Θωμά.
Οι Σταθμοί επίσης διακόπτουν την λειτουργία τους κατά τις επίσημες αργίες των Δημοσίων Υπηρεσιών καθώς και του Πολιούχου του Δήμου ή της Κοινότητας που λειτουργεί ο Σταθμός ή του εορτασμού Εθνικού Τοπικού γεγονότος.
Η λειτουργία των Σταθμών αρχίζει από την 7:00 ώρα κατά το χειμερινό ωράριο και από την 6:45 ώρα κατά το θερινό ωράριο και λήγει την 16:00 ώρα.
Η αποχώρηση των παιδιών ορίζεται από τις 12:45 μέχρι τις 13:30 μ.μ. για τα παιδιά που δεν παραμένουν για μεσημεριανή ανάπαυση, ενώ για τα υπόλοιπα η αποχώρηση ορίζεται από τις 15:00 μέχρι τις 15:45 μ.μ.
Τα παιδιά μπορεί να παραδίδονται και να παραλαμβάνονται και από άλλο ενήλικο πρόσωπο που θα υποδεικνύεται με γραπτή εξουσιοδότηση από τον γονέα.
Τα παιδιά μπορούν να παραλαμβάνονται νωρίτερα εφόσον υπάρχουν ειδικοί λόγοι για τους οποίους ενημερώνουν την Υπεύθυνη του Τμήματος.

Σε όλα τα Τμήματα Προσχολικής Αγωγής κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς:

  • Σε συνεργασία με τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Γλυφάδας πραγματοποιούνται Αθλητικές δραστηριότητες από έμπειρους γυμναστές όπως ρυθμική, γυμναστική κ.λ.π.
  • Στο πλαίσιο των παιδαγωγικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν επιλεγμένες παραστάσεις όπως θέατρο, κουκλοθέατρο, καραγκιόζη, κλόουν κ.λ.π
  • Πραγματοποιούνται επισκέψεις σε μουσεία και σε χώρους παιδικού ενδιαφέροντος (προαιρετικά)
  • Διοργανώνονται Γιορτές όπως Εθνικές, Χριστουγέννων, Αποκριάς  και η γιορτή της λήξης του σχολικού έτους με έκθεση των εργασιών των παιδιών, θεατρικά σκετς, παιχνίδια κ.α.

 

Τον Παιδικό Σταθμό επισκέπτεται Παιδίατρος ο οποίος παρακολουθεί τα παιδιά και τηρεί ιατρικό ιστορικό για καθένα από αυτά. Επίσης εξετάζει τα παιδιά βάση προγράμματος και μετά από την εξέταση παρέχει σχετική γνωμάτευση προς τους γονείς (όπου χρειάζεται)

  • Όταν το παιδί αρρωστήσει κατά την διάρκεια της λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού ειδοποιούνται έγκαιρα οι γονείς του και το παραλαμβάνουν. Το παιδί παραμένει εκτός Παιδικού Σταθμού ως την πλήρη ανάρρωσή του
  • Η επιστροφή πρέπει να συνοδεύεται από βεβαίωση του θεράποντος παιδιάτρου στην οποία θα αναφέρεται                                               
    Α. Η νόσος από την οποία έπασχε το παιδί
    Β. Η αποκατάσταση της υγείας του
  • Σε περίπτωση λοιμώδους νοσήματος οι γονείς υποχρεούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Υπεύθυνη του Παιδικού Σταθμού
  • Σε περίπτωση που η νόσος ιάθηκε, αλλά κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής , τότε οι γονείς πρέπει να φροντίζουν ώστε οι ώρες που δίνουν στο παιδί το φάρμακο να είναι αυτές που βρίσκεται στο σπίτι


Διατροφή

  1. Στα βρέφη και στα νήπια κάθε Σταθμού παρέχεται η απαραίτητη ποιοτικά και ποσοτικά τροφή (πρωινό και μεσημεριανό κάθε μέρα).
  2. Το διαιτολόγιο των παιδιών καθορίζεται σύμφωνα με τις σύγχρονες παιδιατρικές απόψεις για την υγιεινή διατροφή των παιδιών. Ως βάση για το κοστολόγιο τροφίμων και διαιτολογίου λαμβάνεται το κατ΄ αρχήν διαλαμβανόμενο στην υπ΄αριθμ. Γ2α/οικ.4108/1988 Απόφαση Υπουργού Υγείας , Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΦΕΚ 546 τ.Β).

    Το πρόγραμμα διατροφής αναρτάται σε εμφανές σημείο του Σταθμού και ενημερώνονται σχετικά οι γονείς. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για την χορήγηση στα παιδιά  νωπών φρούτων και λαχανικών , νωπού κρέατος και ψαριού , γαλακτοκομικών προϊόντων κ.λ.π. σε επαρκείς για τις ανάγκες τους ποσότητες όπως επίσης και η μη χορήγηση ειδών διατροφής που περιέχονται συντηρητικές χρωστικές , τεχνητά γλυκαντικές κ.λ.π. ουσίες.

copyrights © 2018 Evolution Projects